MÜGEV Mersin’in Mersinlinin Vakfı

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, MÜGEV’in öğrenci yararına olan bir vakıf olarak faaliyet yürüttüğünü ifade etti. Amaçlarının MÜGEV’i kamu yararına olan bir vakıf haline getirmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çetin, “Daha geniş kitlelere ulaşmak ve onların desteğini almak istiyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin ile MÜGEV’i, vakfın faaliyetlerini ve ileriye dönük hedeflerini konuştuk.

İlk olarak kendinizi tanıtır mısınız?

1977 yılında Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Dörtyol’da tamamladım. 2000 yılında Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’nda Lisans eğitimini bitirerek, 2001 yılında aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak göreve başladım.  Doktoramı 2009 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladım. 2009-2017 yılları arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştım. 2017 yılından beri Mersin Üniversitesi’nde çalışmaya devam ediyorum.

2023 yılından itibaren Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu (MÜGEV) başkanlığı görevini yürütüyorum. 2023 yılı Şubat ayından itibaren de Rektör Yardımcılığı görevini yürütüyorum.

Prof. Dr. Çağrı Çetin

Vakıf kavramını tanımlayabilir misiniz? Sizce bu kavramın önemi nedir? 

Türk Medeni Kanunu’na, gerçek ve tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal toplulukları olarak ifade edebiliriz. Diğer taraftan “İktisadi Vakıf nedir?” diye ele aldığımızda, kişisel çalışmalar ve gayretle elde edilen imkânların ve mal varlığının gönül rızasıyla paylaşımını öngören hukuki bir sistemdir. Kamuoyunda vakıf denildiğinde nasıl algılanıyor? Vakıf, tarihi boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış halidir. O halde “Vakıf tüm insanlığın mutluluğunu amaçlayan bir sistemin bütünüdür” şeklinde ifade etmemiz mümkün. Türk toplumunda vakıf çok kıymetlidir. Toplum yararına çok güzel faaliyetler yürüten vakıflar da görüyoruz. Vakıfların, insanların birbirine destek olabilmeleri amacıyla çeşitli faaliyet alanlarında devamlı olmaları, sürdürülebilir vakıflar halinde topluma hizmet etmeleri çok önemlidir.

MÜGEV ne zaman kuruldu ve amacı hakkında bilgi alabilir miyiz?

30 Ocak 1992 yılında Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı adı altında kurulmuştur. Vakfımız üniversitemizin kuruluş sürecinde de çok aktif rol oynamıştır. MÜGEV üniversitemiz kurulduktan sonra, kuruluş aşamasında Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Mersin Büyükşehir Belediyesi gibi dönemin sivil toplum örgütleri, yerel yönetimleri ve şehrin farklı dinamiklerini bir araya getiren kurumların temsilcileriyle oluşmuş ve yönetim kurullarını da bu şekilde oluşturmuş bir yapıdır. Üniversitemizden de 3 öğretim üyemiz, vakfın yönetim kurulunda görev yapmak üzere dizayn edilmiş bir yönetim kurulu oluşturulmuştur.  Vakfımızın asıl amacı, MEÜ öğrencilerinin bilimsel, sosyal ve ekonomik yönden güçlü bir şekilde imkânlarını artırmak, onların kişisel ve toplumsal gelişimlerini göz önünde bulundurarak daha etkili bir eğitim-öğretim süreciyle birlikte, hem kendilerine, hem de topluma faydalı bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleridir. Kurulduğu günden bugüne kadar vakfımızda bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetler yürütülmüştür.  

MÜGEV kapsamında birçok öğrenciye burs imkânı da tanınıyor. Bu öğrencilerin profili nedir?

Vakfımızda öncelikle lisans öğrencilerine imkân sağlıyoruz. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bir kısmı çalışanlar da olabiliyor dolayısıyla kendi ekonomilerini sağlayabiliyorlar. Önceliğimiz lisans düzeyinde ekonomik ihtiyacı olan öğrencilerimizdir.  

MÜGEV’in kentimizde ve üniversitemizde daha fazla tanınması için hangi faaliyetleri gerçekleştiriyorsunuz?

MÜGEV’de 2023 yılından bugüne yaptığımız faaliyetlere bakıldığında, Türkiye İş Bankası, Groseri ve vakfımızın ortak protokol ile gerçekleştirdiği iş birliği anlaşması bulunuyor. Bu iş birliğini biraz daha güçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda çalışmalar yürüttük.  Tüm öğretim üyelerine, vakfımızın dinamiklerini oluşturan STK’lar, belediye çalışanları ve kentin tüm kesimine ulaşmak, İş Bankası kartını kullanan insanlara, aynı zamanda Groseri ile anlaşmış olduğumuz Groseri kartın kullanmasını sağlamak, böylelikle vakfımıza bir gelir aktarılmasını hedefliyoruz. Vakfımızın faaliyetleri arasında yine İpekyolu ve Ötesi Kongre Serisi kapsamında 23-2 Mayıs 2024 tarihinde “Bir Yol Bir Kuşak” adı altında bir kongre gerçekleştirdik. Aynı kongre daha önce Özbekistan’da yapılmıştı.  2024 yılında ise kongreyi vakfımızın destekleriyle Türkiye ayağı üniversitemizde yapıldı. Bahar şenlikleri sürecinde, düzenlenen konserlerde üniversitemize bir maddi destek sunmaya çalıştık. Denizcilik Fakültesi inşaatının Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından bitirilmesiyle beraber yine iç teşrifatının oluşturulması noktasında, İstanbul Deniz Ticaret Odası ile bir protokol gerçekleştirdik. Almış olduğumuz maddi desteği, Denizcilik Fakültesi’nde kullanılmak üzere üniversitemize aktardık. Yine yakın zamanda Mersin Üniversitesi, Mersin Valiliği, MIP ve Deniz Ticaret Odası, MÜGEV ile bir iş birliği protokolü çerçevesinde Denizcilik Fakültemizin modern bir fakülte haline gelmesinde önemli bir unsur olan simülasyon cihazlarının alınmasıyla, fakülte gerçekten bölgeye hizmet edecek ve bir liman şehri olan Mersin’de iyi denizcilerinin yetiştirilmesi için gerekli alt yapıyı da sağlanmış olacak. 2-3 Kasım 2024 tarihinde İnflamatur Bağırsak Hastalıkları (İBH) Kampı etkinliğine vakfımız aracılığıyla maddi destek sağlandı.

MÜGEV’in ileriye dönük hedefleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

MÜGEV öğrenci yararına olan bir vakıf olarak faaliyet yürütmektedir. Amacımız MÜGEV’i kamu yararına olan bir vakıf haline getirerek, daha geniş kitlelere ulaşarak onların desteğini almaktır. Böylelikle Mersin Üniversitesi öğrencilerine, bilimsel, kültürel, sanatsal ve ekonomik yönden çok daha farklı imkân sağlayacağız. Vakfımıza ait bizim 2 adet taşınmazımız var. Biri Akdeniz Mahallesi’nde bulunan bir daire ve diğeri de iş yeri. Bu taşınmazın gelirleriyle ve bağışlarla vakfımızın faaliyetlerine devam etmeye çalışıyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

MÜGEV, MEÜ’den mezun olan öğrencilerimizin, Mersin STK’larının, Mersinlinin bir vakfı… MÜGEV’i böyle değerlendirmek gerekiyor. Biz yönetim olarak vakfımızı daha geniş kitlelere tanıtmak, faaliyetlerimizi geniş kitlelere anlatarak, vakfımızın tanınırlığını dolayısıyla bilinirliğini ve gelirlerini güçlendirerek, öğrencilerimize en iyi imkânları sunmak, onların farklı bilimsel, kültürel, sosyal faaliyetlere katılmalarını teşvik etmek amacındayız. Bunun için MEÜ akademik ve idari personeline de görev düşmektedir. Personelimizin, vakfımıza kendilerini çok etkilemeden bağış yapmalarının, birçok öğrenciye ulaşma noktasında da önemli bir fayda sağlayacaklarını hatırlatmak istiyoruz. Bunundan sonraki süreçte de vakfımızın gelir kaynaklarını artıracak ticari faaliyetlere yönelmesi, şehirde otopark, kantin veya farklı gelirleri artıracak faaliyetler yapmayı, bu ekonomik desteği aldıktan sonra, öğrencilerimize yönelik konferanslar, paneller, seminerler ve sportif ve sosyal etkinliklerle, onların hem sosyal hayatlarına hem de ruhsal durumlarına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Yalnızca 120 öğrenciye yemek bursu verebiliyoruz. Kısmi olarak maddi bir nakdi yardım yapabiliyoruz. Bunların daha da artırılarak birçok bilimsel faaliyetlere maddi destek sağlamak süreciyle, öğrencilerimizin bilimsel yönden de güçlenmelerine katkı sağlamak istiyoruz. Daha sonraki süreçte, lisansüstü öğrencilerin projelerine yine ekonomik yönden katkı sağlamak istiyoruz. Malumunuz staj noktasında yine vakfımızı aktif hale getirebiliriz. STK’lar, yerel yönetimler ve diğer kuruluşlarla iş birliğini artırarak öğrencilerin stajlarına ve daha sonraki süreçlerde onların kariyer planlamalarına destek olarak, onların iş bulma noktasında da bazı imkânları sunmayı amaçlamaktayız. Yine şehirdeki özellikle yerel yönetimler, STK’lar ve farklı kurumlarla iş birliği sürecinde yine sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda vakfımızı daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz. İnşallah Mersinliler, Mersin Üniversitesi mezunları ve personelleriyle birlikte bu işi en kısa sürede en iyi şekilde hedeflediğimiz noktaya getiririz.